Compare Listings

Jual Beli Hartanah Berisiko

Jual Beli Hartanah Berisiko

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini. Akibatnya Rumah mungkin terbengkalai atau lebih teruk lagi Projek yang dicanang sebenarnya tidak wujud.

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening. Banyak kes yang terjadi pemilik asal tanah Lot meninggal sebelum sempat buat tukar status tanah. Akibatnya pembeli tidak dapat membuat tukar nama dalam geran tanah kerana waris simati tidak mahu bekerjasama.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Ini banyak terjadi akibat daripada waris simati ghairah nak jual hartanah untuk dapatkan keuntungan cepat. Pastikan geran ditukar nama dahulu. Jika belum ditukar nama waris akan mengambil masa setahun untuk buat tukar nama.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Kebelakangan ini pihak bank enggan memproses pinjaman rumah apartment yang belum ada geran strata. Lebih teruk lagi pemilik tanah telah meninggal dunia dan pemaju telah gulung tikar. Bagaimana transaksi jual beli nak berlaku? Siapa yang akan tandatangan dokumen tukar nama bagi pihak penjual?

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Apabila kita membeli rumah subsale yang dalam proses lelongan, selalunya pihak bank tidak akan lepaskan hartanah tersebut untuk ditebus kecuali tunggakan dengan pihak Bank dijelaskan sepenuhnya. Kadang-kadang duit deposit 10% pun tak cukup nak cover tunggakan. Macam mana nak selesaikan masalah sebelum rumah dilelong?

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya? Akhirnya pembeli yang tersepit  apabila tukar nama tak dapat buat dan hutang di bank tiada siapa yang bayar.

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya. Jika belum habis bayar dengan pihak bank sila guna peguam untuk urusan melepaskan gadaian kerana pihak bank tidak akan berurusan dengan pembeli atau pemilik hartanah, Hanya peguam sahaja.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, bukan tak boleh beli…boleh. Cuma akan mengambil masa untuk batalkan kaveat yang dimasukkan. Lebih baik beli hartanah lelong yang tiada kaveat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra. Ini kerana akan mengambil masa untuk selesaikan urusan jual beli.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Jika terjadi apa-apa kepada peminjam sebenar contohnya Bankrap rumah akan diambil oleh Jabatan Insolvensi atau meninggal rumah akan diturunmilik kepada waris. Kita yang duk bayar bulan-bulan duit habis habuk pun tak ada.

 

Hubungi kami di talian 03-38853814 jika anda berada di situasi di atas. Kami akan cuba membantu anda menyelesaikannya.

Share
img

admin

Related posts

Rumah Sub-Sale Atau Lelong

Mana lagi bagus beli rumah second hand atau rumah lelong. Rumah second hand atau subsale...

Continue reading
by admin

Cara Jual Hartanah Guna Agents

Bagaimana nak jual rumah guna agent?” Terdapat dua kategori agent. Satu agent yang berdaftar...

Continue reading
by admin

Panduan Melantik Peguam Hartanah

Panduan Lantik Peguam Hartanah Urus Jual Beli Hartanah Dalam melancarkan urusan jual beli...

Continue reading
by admin

Join The Discussion