Compare Listings

Kos Jual Dan Beli Hartanah Di Malaysia

Kos Jual Dan Beli Hartanah Di Malaysia

Perkara utama yang bermain di fikiran owner atau buyer ialah ‘Berapa Kos Jual Beli Hartanah? Kebanyakan orang tak tahu berapa kos yang mereka perlu keluarkan.

 

Kos Jual Beli Rumah boleh dibahagikan kepada

  • Kos yang ditanggung oleh owner / pemilik
  • Kos yang ditanggung oleh buyer /  pembeli

.

Kos Jual Beli Rumah Bagi Buyer

 

1) 10% Deposit

deposit beli rumah

Buyer hendaklah sediakan 10% deposit. Iaitu 10% dari harga jualan yang dipersetujui. Pembayaran 10% tersebut selalunya dibuat sebanyak 2 kali iaitu semasa pembayaran booking (3%) dan semasa sign Perjanjian Jual Beli Rumah (S&P) iaitu 7%. Ada juga yang bayar 2% booking dan baki 8% semasa sign Perjanjian Jual Beli.

Ada beberapa kes yang dibolehkan untuk membayar secara ansuran atau selepas S&P, contohnya pembayaran melalui EPF, nego dengan owner dan sebagainya.

 

2) Kos Yuran Guaman (S&P & Duti Setem)

kos guaman jual beli rumah

Kos guaman (legal fee) terbahagi kepada 2 iaitu Perjanjian Jual Beli ‘Sale and Purchase Agreement’ (S&P) dan Disbursement iaitu kos Duti Setem, Pejabat tanah dan runner.

Anggaran kasar bagi dua (2) kos tersebut adalah 6% dari harga jualan hartanah.

Jadual berikut dinyatakan kadar bayaran bagi professional fees. Sekiranya owner dan buyer ingin ‘berkongsi’ lawyer, maka kos guaman owner akan berkurangan. Iaitu dicaj pada bahagian disbursement sahaja.

3) Kos Berkaitan Perjanjian Pinjaman (Yuran Guaman & Duti Setem)

Kos ini biasanya telah terkandung dalam pinjaman perumahan bank. Tapi bagi kes pinjaman perumahan kerajaan yuran ini ditanggung oleh pembeli.

a) Yuran Guaman: Adalah sama dengan Yuran Guaman Bagi Kos yang berkaitan dengan Perjanjian S&P. Tapi ia dikira berdasarkan jumlah pinjaman yang diluluskan.

4) Kos Takaful / Insuran (MRTT, MLTT, MRTA, MLTA)

takaful rumah

MRTT: Mortgage Reducing Term Takaful. MLTT: Mortgage Level Term Takaful

MRTA: Mortgage Reducing Term Assurance. MLTA: Mortgage Level Term Assurance

Ini bermaksud MRTT dan MLTT adalah produk patuh syariah, manakala MRTA dan MLTA tidak. Setiap produk ada kelebihan dan kekurangannya. Yang penting ia adalah entiti untuk perlindungan rumah.

 

5) Kos Penilaian (Valuation)

Kos minima adalah RM400. Sekiranya anda ingin membuat semakan harga dan nilai hartanah anda. Boleh hubungi saya. Ramai kenalan valuer yang boleh bantu.

 

Kos Jual Beli Rumah Bagi Owner / Penjual

Bagi pihak penjual /owner, ada beberapa bayaran yang dikenakan.

1) Kos Guaman Jual Beli Rumah

Kos guaman yang dikenakan adalah sama dengan pembeli. Tapi jangan risau, pihak penjual boleh bayar dengan lebih rendah sekiranya Tuan/Puan memilih untuk ‘berkongsi’ lawyer dengan pembeli.

Maka caj yang dikenakan kepada Tuan/Puan hanyalah sedikit sahaja. Selalunya dalam anggaran RM1800. Itu bagi kos S&P sahaja.

Sekiranya nilai hartanah adalah melebihi RM2juta Penjual dan Pembeli akan menggunakan peguam yang berasingan. Dalam situasi ini kos guaman Penjual adalah hampir sama dengan kos yang dibayar oleh Pembeli untuk mendapatkan khidmat Guaman.

2) Kos Agensi / Ejen

kos ejen hartanah

Lantikan ejen hartanah adalah lantikan profesional yang telah ditetapkan oleh Lembaga Penilai Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia iaitu maksima sebanyak 3.00% dari harga jualan.

Tugasan ejen hartanah meliputi pengiklanan, kerjasama antara ejen hartanah lain, bantu hubungkan antara peguam, banker, owner dan buyer. Dalam kata mudah, menjaga hak dan kepentingan dua (2) pihak iaitu owner dan buyer.

3) Cukai CKHT / RPGT

“Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) adalah cukai yang dikenakan atas keuntungan daripada pelupusan harta tanah (rumah pangsa, rumah, kondominium, pangsapuri, ladang, tanah kosong dan lain-lain)” dari web HASiL.

Pemilik tidak perlu membayar cukai keuntungan jika menjual hartanah selepas 5 tahun dari tarikh belian.

Makluman: Pemilik boleh membuat permohonan untuk pengecualian membayar Cukai Keuntungan sekali seumur hidup. Jadi buat keputusan terbaik, hartanah mana yang anda ingin buat pengecualian.

Pemilik yang terperangkap dalam urusan CKHT ini selalunya adalah anak atau waris yang baru memiliki tanah akibat kematian. Mereka terus menjual tanah yang baru dimiliki menyebabkan cukai keuntungan maksimum dikenakan. Mereka selaunya akan menggunakan option pengecualian untuk mengelakkan daripada membayar cukai keuntungan kepada kerajaan.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menyelesaikan urusan pindahmilik atau urusan jual beli hartanah anda hubungi kami di talian 03-38853814. Kami akan cuba membantu anda.

 

Share
img

admin

Related posts

Jual Beli Hartanah Berisiko

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah Membeli rumah daripada pemaju...

Continue reading
by admin

Rumah Sub-Sale Atau Lelong

Mana lagi bagus beli rumah second hand atau rumah lelong....

Continue reading
by admin

Cara Jual Hartanah Guna Agents

Bagaimana nak jual rumah guna agent?” Terdapat dua kategori agent. Satu agent yang berdaftar...

Continue reading
by admin

Join The Discussion